Söndagskrönika: ”Pre-rev” vs affärsmodell

Det här är en krönika från Internetworld nummer 5 2012. Då mina krönikor i tidningen inte har varit publicerade på webben tidigare tänkte jag att #blogg100 är ett bra tillfälle för att lägga ut några av dem här.

”En miljon människor går in på en bar i Silicon Valley, men köper inget. Baren anses vara en stor framgång”. Det citatet har gått rundgång i ett antal år och används som en liknelse för tjänster med miljontals användare, men som har svårt att tjäna pengar på dem och trots det har fått riskkapital, sålts eller börsnoterats.

Tar man det tillbaka några steg handlar det om att startup-företag har det som lite slarvigt brukar kallas en ”pre-rev”-modell (pre-revenue = före intäkter) när de kör igång. Det vill säga en verksamhet som i många fall går ut på att ha många användare, men saknar affärsmodell.

”Det är fokus på affärsmodeller igen”, sa en entreprenör här i Silicon Valley till mig häromdagen. Sociala tjänster och endast fokus på många användare var hett för två år sedan, menar han. Nu behövs det många användare, men också en idé om hur man ska tjäna pengar.

Kanske har det skett något av ett skifte här i Silicon Valley. Många fler tjänster är transaktionsbaserade i dag, som olika betalningslösningar. Och den nya tidens företagstjänster för B2B är heta.

Men det är helt klart inte alla som pratar om att affärsmodellen ska finnas med från start. I nedslaget från New York i det här numret säger Zach Sims från Codecademy att investerare där inte är rädda för pre-rev. ”Bygger du en bra produkt som många använder kommer det alltid att finnas pengar i slutet av den tunneln”, säger han.

Att börja tjäna pengar i efterhand kan vara svårt. Se bara på Twitter, som nu slänger ut tredjepartsapplikationer som byggt tjänster på deras plattform, för att de själva ska ha hela kakan och kunna tjäna mer pengar. Och Facebook som har nära 550 miljoner mobila användare varje månad, och som nu måste visa att det kan tjäna pengar på dem.

I Europa har ”pre-rev” egentligen aldrig varit aktuellt. I till exempel England och Norden säger många att det finns krav på att startup-företagen ska tjäna pengar om de ska få en investering.

Men det finns en ytterligare en dimension av det här som vi kanske inte alltid tänker på.  För vad händer med värderingar av bolag när det finns faktiska intäkter. Jo, de värderas utifrån dem. Därför snackas det här om att investerare inte vill att bolagen de satsat på ska tjäna pengar. För då får de inte ut max vid en eventuell exit. Och intäkter kan göra det svårt för utländska startup-företag att ta in kapital här i Silicon Valley.

Det ställer pre-rev vs en fungerande affärsmodell i en annan dager. En där det är svårt att veta vad som vad. Och vad som faktiskt räknas. Men pre-rev kan ju bara ta företaget till en viss punkt och blir man inte uppköpt måste man tjäna pengar. Eller dö.

Läs mer om läget i Silicon Valley för 2013 på Silicon Valley-bloggen. 

– Det här är inlägg fem av 100 i #Blogg100

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: