San Francisco-tips

Här finns min (ostrukturerade) tipslista till San Francisco:

– Letar du efter nätverksträffar och event i stan och i Silicon Valley rekommenderar jag att söka på Meetup.com .

– San Francisco är en promenadvänlig stad. Kollektivtrafiken fungerar bra, och vid buss- och tågstationer finns kartor där du kan se vilka linjer som går var. Annars går det för det mesta att hitta en taxi på gatan.

– Jag tycker att man bäst upplever San Francisco genom olika områden och har därför listat ett antal nedan.

(Olika områden är markerade med *)

* The Mission är ett intressant område att strosa runt i. Följ Valencia Street från typ 16th Street (korsande gata) och uppåt. Där finns en hel del roliga butiker med prylar, väskor, kläder och möbler, exempelvis en butik som heter Therapy och har en möbeldel och en kläd-väsk-pryteldel.

På Valencia Street ligger även piratshopen 826 Valencia som är rolig och lite känd. Innanför butiken finns en skrivskola för barn som bygger mycket på frivilliga insatser. Skolan startades av Dave Eggers som har tagit konceptet till fler ställen i USA – här  berättar han om det på TED.

På 2193 Mission Street, som ligger parallellt med Valencia Street, finns en bra fiskrestaurang som heter Weird Fish. Den är liten och det brukar vara ganska fullt, men den är helt klart värd ett besök om man gillar fisk. God mexikansk mat finns det mycket av i Mission.

På Mission Street mellan 18th Street och 19th Street ligger Mission Chinese, som har god amerikaniserad kinesisk mat. Det är en anonym restaurang och på skylten utanför står det Lung Shan Restaurant. Det står ofta många och väntar utanför och det kan ta tid innan man får ett bord, men det är så gott!

Förutom bra restauranger och roliga butiker finns det bra barhäng i The Mission, som på Amnesia och Latin America Club. Och där ligger också Dolores Park som många hipsters hänger i på helgerna.

* Haight and Ashbury (där Haight Street och Ashbury Street möts) är hippie-området och där finns en del roliga secondhandbutiker och kaféer.

I * Hayes Valley (Hayes Street och Octavia Street) finns ett litet torg och på det ligger en glasskiosk, Smitten, med fantastisk ”kioskgjord” glass och ett kaffeställe med bra kaffe. Där ligger också brunchstället Stacks som ser amerikanskt ”tacky” ut, men som har väldigt goda pannkakor och annat. På Hayes Street finns det fina butiker och bra restauranger. Till exempel sushistället Domo, på Laguna Street, vänstersväng från Hayes Street. Längre ner, i riktning mot Market Street, på Franklin Street som också korsar Hayes Street ligger Nojo som har riktigt bra japansk mat.

I * North Beach, längst bort på Grant Avenue (nummer 1230), i hörnet av Grant Avenue och Columbus, ligger vår favoritrestaurang The House. Där kan man äta både lunch och middag. Jag rekommenderar bland annat: salmon roll, dumplings eller crab cake till förrätt, till huvudrätt: wasabi house noodles med flatiron steak eller seabass.

Längre bort på Grant Avenue, och på parallellgator till den ligger *Little Italy. Där finns en del restauranger, men också rätt mycket turister. Jag rekommenderar Café Divine som ligger i korsningen Union Street och Stockton – de har bra sallader, pizzor och livemusik ibland. Nära där finns god italiensk glass hos Naia.

På Columbus Street finns flera roliga ställen, som Tosca bar – där kändisar hängde på 30-talet, bokhandeln City Lights Bookstore med inslag från the ”beat generation” och den kända ölbaren Vesuvio.

Går man genom Little Italy och vidare så kommer man ner till Pier 39 och Fishermans Wharf, som är del av turistkvarteren. Där nerifrån går också turen till Alcatraz, och här är den officiella sajten för att köpa biljetter. Men förutom att åka till Alcatraz så rekommenderar jag er inte att gå till Fishermans Wharf alls – det är alldeles för turistigt tycker jag och det finns mycket bättre ställen att lägga er tid på.

Vill ni göra en cykeltur över Golden Gate Bridge så hyr exempelvis cyklar nere i området vid Pier 39, cykla över Golden Gate Bridge och ät lunch i Sausolito och cykla vidare till Tiberun och kör ”after-cykel” på Sam’s bar. Ta sedan båten tillbaka till San Francisco (cykeln får följa med på båten).

Till vänster om Little Italy ligger området * Marina. Där, på Union Street, finns en del fina butiker om ni är ute efter shopping. Det står till och med shopping på kartan på den delen av Union Street om jag inte minns fel. En tvärgata till Union Street är Fillmore Street (är väldigt lång) som också har en del shopping och mysiga caféer och restauranger.

Vill ni åt de stora kedjorna och varuhusen så ligger de runt Union Square och på Market Street (gatan som går igenom hela stan).

Brunch finns det bra ställen för över hela stan, som Stacks i Hayes Valley, Mission Beach Café i The Mission, Plow i Portrero Hill och Chez Maman i North Beach eller Hayes Valley. Vill ni ha diner så rekommenderar jag Lori’s diner som finns på flera ställen.

Vill ni ligga och sola i en park finns Dolores Park i The Mission eller Golden Gate Park (den botaniska trädgården i parken är jättefin) som ligger lite längre ut.

Om ni ska åka till vindistriktet tycker jag absolut att ni ska välja Sonoma eller något ännu högre upp, som Healdsburg eller Elk. Sonoma Valley och Napa Valley ligger i anslutning till varandra, men Sonoma är helt klart mysigare och mer avslappnat. Det tar typ en och en halv timme att köra från San Francisco till Sonoma, beroende på trafiken. Det bästa är att skaffa en karta och det borde finnas på biluthyrningen. Jag rekommenderar till exempel vingårdarna Benziger Family Winery och Cline. På Benziger har de en tågtur runt vinfälten kombinerat med provning som är bra. Cline har generös provning och där kan ni avsluta turen. Man brukar hinna med typ tre ställen och lunch i Sonoma stad.

Lista med restauranger

Favoritresturangen är The House som har Asian fusion och ligger i North Beach.

Det bästa mexstället just nu skulle jag säga är La Taqueria i The Mission (enkelt och gott). Missa inte deras aqua fresca!

Bra mexmat i Lower Height – Nopalito (lite mer avancerat än en taqueria).

Bästa brunchen finns på Plow i Portrero Hill, men räkna med kö! Det går inte att boka bord utan man får sätta upp sig på en lista när man kommer dit. De flesta bra brunchställen kan man inte boka. 

Mission Chinese (hippt ställe med amerikaniserad kinamat) i Mission är ett bra ställe, och där får ni också räkna med kö. Det är en anonym restaurang och på skylten utanför står det Lung Shan Restaurant. 

Starybelly i Castro har god ”new american” mat.

För amerikansk ”comfort food” har Citizen’s Band i SoMa god mat.

En lite mer fancy ”new american” i North Beach är Park Tavern.

Förutom bra restauranger finns det många ”food trucks” i stan som har riktigt bra mat. De samlas också på olika ställen på kvällar och helger, för det som kallas Off the grid.

7 reaktioner till “San Francisco-tips”

 1. Äntligen en bra guide till SF. Det är alldeles för många som bara skriver om Fishermans Warf och Union Square.

  Kul att du rekommenderar både Nopalito och Limon Rotisserie – två av mina favoriter som jag alltid rekommenderar också.

  Gilla

 2. Hej
  Vi ska åka med familjen till San Fransisco i juli. Jag har tittat på hotell och hittat ett mariott vid Union Square. Dock ligger det nära (men inte i) Tenderloin och jag undrar om du rekommenderar att bo någonannanstans och i så fall var?

  Gilla

 3. Hej Lena!

  Mariott på Sutter Street ligger bra till. Mitt i stan. Mitt tips är att ta er bort från Union Square (fullt av turister) och in i de olika områdena, men det är en bra utgångspunkt och nära till mycket.

  Gilla

 4. Hej Miriam! Vi ska flytta till San Fransisco om ca 1mån,undrar om du vet om man kan handla svensk mat någonstans? Vet att IKEA har men skulle såklart vara kul om man kunde inhandla lite svenskt någon annanstans. Ha det gott.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s