Bloggstafetten

Bild 9

I fredags bloggade jag i SvD.se:s bloggstafett om att ta betalt på nätet – ja eller nej? Jag svarade på en fråga från Mktmedias vd Bosse Svensson: Vilka nyttor skulle få dig att betala 20 kronor i månaden för en nättjänst från ett lokalt medieföretag? Och förde ett resonemang utifrån att det är konsumenten som bestämmer vad vi på medieföretagen kan ta betalt för.

”Jag tänker föra en väldigt enkel tes, nämligen den som ofta glöms bort. Att det är konsumenten som bestämmer, och inte medieföretagen (i det här fallet lokaltidningarna). Vi på medieföretagen kan ju innovera hur mycket vi vill. Men vill inte konsumenten ha det vi erbjuder spelar det ingen roll. Det som är bra för oss är inte nödvändigtvis bra för kunden.” Läs mer…

Det handlar alltså om den gamla klyschan ”kunden har alltid rätt”, men jag säger för den skull inte att det är en enkel uppgift att ta reda på vad det är. Jag tror inte på att ta betalt för nyheter, utan det jag resonerar om är det som finns runtomkring. Det skriver Mikael Zackrisson intressant om i sitt inlägg ”Skilj på äpplen och päron i betaldebatten” på Nätet. ”Det som håller på att hända är ju att tidningshusen tvingas bli mediehus, och inte bara sälja journalistik(…)Därför landar diskussionen tillbaka i drömmen om nya, smarta tjänster. Vilka tjänster och produkter kan våra läsare/tittare vara intresserade av?”

Självklart finns det många fler aspekter i den här frågan. Och diskussionen lär fortsätta som Jerry Silfwer kommenterar på SSBD.

Bosse Svensson var en i skaran av den eminenta uppställning jag fick vara en del av och här kan ni läsa alla inlägg från förra veckan.

Fredric Karén, chef för SvD.se, bloggar om stafetten.

Jardenberg kommenterar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: