Dagens omvärldsbevakning

I nästa nummer av Internetworld (10) har jag skrivit en artikel om GTD (Getting Things Done), till vilken jag fick utmärkta tips från Bubblan (en grupp härliga människor som är insnöade på internet) på mikrobloggen Jaikun. Som sagt i tidigare inlägg, vart kan man få 35 intervjusvar på så kort tid?

Jag frågade även om hur bubblan omvärldsbevakar, men det fick tyvärr inte plats i artikeln så därför kommer lite om det här istället.

Jag fick ett antal intressanta svar som bekräftar flera av de trender som utkristalliserar sig bland den internet-savviga befolkningen. Jyri Engeström, en av grundarna till Jaiku, menar att kommer att få nyheter via våra sociala nätverk på nätet i takt med att uppdateringen sker mer och mer i realtid. Jag skrev om det i mitt senaste internettrendsknäck och Bison skrev om det under vinjetten ”Samhället” i tidningen.

Bubblan svarar främst att de omvärldsbevakar via Jaiku och RSS. De har självklart också en massa olika tjänster de använder, som Google Reader, Friendfeed, Facebook, Twingly och företagsinterna flöden. Men gemensamt är att de redan är där. Dit framtidstrenden säger att ”alla” kommer att komma. Det tycker jag är fascinerande.

@agaton frågade mig i Jaiku-tråden hur jag gör. Jag kom och tänka på en gammal Internetworld-kollega, Simon Bendelin, som brukade säga till mig: ”Miriam, du lever i framtiden” (det gällde ju inte bara omvärldsbevakning, men även det). Och det gör jag säkert delvis tillsammans med de andra i Bubblan. Jag får många av mina idéer och nyhetstips från Jaiku-bubblan och Facebook och jag har mina RSS-flöden. En tjänst jag gillar är Sesams nyhetssök. Vill jag snabbt hitta bakgrundsinfo om något eller senaste nytt i ett ämne så går jag dit.

Men jag måste villigt erkänna, och det här gäller inte främst omvärldsbevakning utan GTD, att jag fortfarande dyrkar min papperskalender. Jag har Google Calender och jag använder den, men min fysiska kalender klarar jag mig inte utan. Jag har fotografiskt minne över veckan och kan se framför mig om jag har ett möte eller om någon fyller år. Det bevisades bara ytterligare när jag glömde kalendern hos en vän och inte fick tillbaka den förrän en vecka senare. Jag missade en träff med två kompisar. JAG missade. Det händer inte. Jaja. Man är ju bara människa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: