Jag vill åka till Silicon Valley i lågkonjunktur

Häromdagen mailade jag med en av mina vänner på CNET News.com. CNET har ju blivit uppköpt av CBS och det kommer säkert att förändra ett och annat på företaget. Men det verkar inte innebära några större orosmoln på himlen för mina gamla kollegor. Det gör såklart lågkonjunkturen. Min vän (som många andra) säger att det är anmärkningsvärt hur mycket vi har ”screwed up” och att vi kommer att titta tillbaka på den här perioden som en av de mest fascinerande perioderna i kapitalismens historia.

När jag var i Silicon Valley från februari till september förra året så blomstrade konjunkturen för fullt. Riskkapitalet flödade och alla kurvor pekade uppåt. Optimismen var på topp, men visst man skulle inte förivra sig. Det fick inte bli som under förra IT-bubblan.

Jag är säker på att optimismen består, förnekelsefasen är inte över än (förutom möjligtvis på bostadsmarknaden i USA, men inte i Sverige_än). Men jag är också säker på att dalen känns annorlunda. Trots att jag inte varit där. Det skulle vara intressant att åka dit och känna skillnaden även om skälet till det inte är så roligt. För vem vill att allt-är-möjligt-andan ska dala.

I ett antal blogginlägg, bland annat på Martin Spanar!, jag har läst de senaste dagarna har bloggarna refererat till den amerikanska entreprenören och affärsängeln Paul Graham och hans inlägg om ”Why to start a startup in a bad economy”. Han skriver att en recession kan vara en bra tid att starta en startup, eller inte. Att det främst beror på grundarna, oavsett låg- eller högkonjunktur.

Det påminner mig om en av de startups jag träffade i dalen. Det var någon gång i mars, när jag som ny reporter på News.com gav mig iväg till Mountain View och Paul Grahams startup-factory Ycombinator. Där mötte jag bland andra tre svenska entreprenörer som driver mobilchattjänsten Heysan.com och Justin som då sände live på Justin.tv (samt roboten Dexter, men det får jag skriva om en annan dag). Men den startup jag tänkte på var Zenter, en tjänst för online-presentationer som köptes upp av Google i juni förra året. De två killarna som startade Zenter var redan från början fast beslutna att bli uppköpta av Google. Den ena hade ett nyfött barn och fru i en annan delstat och sa upp sig från sitt fasta jobb för att ägna sig åt Zenter på heltid. Riskfyllt, men det visade ju sig vara lyckosamt. Och jag måste erkänna att jag var inte helt övertygad när jag var där i mars, för tjänsten var inte unik. Det måste främst ha berott Zenters två grundare.

2 reaktioner till “Jag vill åka till Silicon Valley i lågkonjunktur”

 1. Intressant inlägg! En liten not kan även vara att Jotspot, ett onlinewikiverktyg Google köpte upp, också köptes på grund av folket i företaget. Detta har Google själva sagt i efterhand.

  Och det är kanske det som kommer bli medieföretagens framtid, också. När de ser innovationen, kunskapen och människorna de letar efter – öppnar de plånboken. Är nog i många fall billigare än att uppfinna hjulet själv.

  Gilla

 2. Jag och Björn (CTO på Twingly) var i Silicon Valley förra veckan (9-14 november 2008). Nu kan inte jag jämföra direkt med hur det var i euforin för ett år sedan, men min uppfattning är att det är ganska bibehållen positiv stämning även nu. De riskkapitalbolag vi lyssnade på var väl de som framförallt tog upp att det definitivt är dåliga tider, men även de hade inställningen att vi kommer fortsätta investera nu, för att inte missa gyllene chanser att tjäna pengar. Det var snarare så att de såg möjligheten att köpa till förmånliga värderingar och villkor (läs: dåliga villkor för entreprenörerna).

  De företag vi pratade med var överlag vinstgivande eller välfinansierade, och de påstod att de inte märkte av krisen nåt nämnvärt. Åsikten verkade vara att lågkonjunkturen bara drabbar de stora företagen som HP, Yahoo osv.

  Mvh Martin

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: