Sociala medier som journalistiska arbetsverktyg

Idag (läs söndag) ställde Kristin Heinonen, PR-tjej från Sund Kommunikation i Malmö som ligger bakom bloggen What’s Next tillsammans med Tomas Wennström, en intressant fråga på jaiku: @bubblanjournalister: Hur använder ni sociala medier som arbetsverktyg? Vad är mest givande?

Jag svarade: @kristinheinonen att jag har många exempel på där jag har fått tag på rätt intervjupersoner eller fått uppslag till en artikel genom jaiku. Den här tråden är ett bra exempel.

I den frågade jag bubblan om vilka GTD- (getting things done) verktyg de använder i sin vardag för att jag skulle få idéer till ett knäck i nästa nummer av Internetworld. Och jag fick 35 svar. Det är inte varje dag man kan intervjua 35 personer på samma dag (okej det var svar från två dagar) och dessutom få så många kvalificerade svar.

Sociala medier som Jaiku, Facebook och bloggar är idag några av mina främsta arbetsverktyg. Men det har inte alltid varit så. Jag började använda Facebook i februari förra året när jag jobbade på CNET News.com i San Francisco. Eller rättare sagt, jag signade upp mig på Facebook när jag började där i februari för att en CNET-kollega sa att där skulle jag kunna hitta intervjupersoner. Jag måste erkänna att jag då inte riktigt förstod vad hon menade. Men tji fick jag. En månad senare loggade jag in på mitt konto på Facebook igen och började adda vänner. Och många av mina kontakter i USA förvaltar jag just där.

Häromdagen var min chef Ulrika Halvarssons barn på besök på jobbet. Ulrika skulle precis stänga ner sin dator när sonen utbrister: ” Facebook, det är väl inte ditt jobb.” Men det är det såklart. Den eviga diskussionen om att anställda ska få logga in på Facebook eller inte på jobbet finns inte hos oss. Tvärtom.

En tanke på “Sociala medier som journalistiska arbetsverktyg”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: