Generation Y

I nummer sju av Internetworld skrev jag en artikel om Generation Y som ligger på vår webb idag. Det är ett ämne som verkligen intresserar mig och som jag även skrev om på CNET News.com.

80-talisten jag intervjuade till Internetworld, Helena Mischel, sa mycket som var intressant. Men något som jag hört många uttrycka på olika sätt och som Helena sa i referens till Twingly där hon jobbade i somras var:

”– …Det är viktigt att ha frihet även om man inte utnyttjar den. Det gör mycket att veta att arbetsgivaren litar på en. Att anteckna varje timme funkar inte.
Hon menar att varje timme ändå inte är effektiv och att man då ska ha friheten att disponera sin tid själv.
– Man jobbar inte bra hela tiden och det är bättre att arbeta när det går framåt. På Twingly jobbade vi frivilligt mycket mer än åtta timmar per dag. När man har mål och tycker att det är roligt så går det bra.

Hennes chef på Twingly, vd:n Martin Källström, sa såhär:

”Twinglys anställda har en stor flexibilitet och kan göra vad de vill på arbetstid, hävdar han.
– Vi mäter inte hur många arbetstimmar man jobbar, så länge man gör sitt jobb och inte är borta så det hindrar arbetet för resten av gruppen.
Individens prestation mäts inte i tid och Twingly har ingen formell tidrapportering och redovisning om vem som har gjort vad.
– Jag tror att det passar yngre människor mycket bättre.”

Och det passar nog många bättre, yngre som äldre. Visst jag tror på arbetstider, men även på flexibilitet. Passar det bättre att jobba hemma en dag är det också bra, kanske till och med mer effektivt. Varje timme är inte lika effektiv, som Helena säger, och så är det nog för de flesta. Under den timmen/timmarna kan man ju istället variera sig och fokusera på något annat för en stund, vilket kan tillföra arbetet något annat som reflektion eller inspiration.

2 reaktioner till “Generation Y”

  1. Som Martin sa ”så länge man gör sitt jobb och inte är borta så det hindrar arbetet för resten av gruppen”, just detta ”så det inte hindrar arbetet för resten av gruppen” tror jag är nyckeln. Ofta är det enklast om alla är på plats/tillgängliga mellan vissa tider, så jag vet att när kunden frågar efter en kollega så finns han eller hon tillgänglig då.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: