Värde och värdering = sant?

Första gången jag träffade Om Malik var 2008, då i hans roll som grundare och skribent för teknikpublikationen Gigaom. Det var med en grupp från programmet Innovation Journalism, som journalister från Sverige, Finland, Pakistan och Slovenien kunde söka till och som jag själv var med i 2007. Programmet gick ut på några olika saker, men främst att jobba som ”visiting reporter” på en amerikansk redaktion. Därför var vi hos Gigaom på besök, för där jobbade en av journalisterna i som var med i Innovation Journalism.

Jag läste Gigaom under alla år den fanns, från och till visserligen, men det blev en särskilt viktig kanal när jag flyttade hit till Silicon Valley igen i början av 2012. Oturligt nog så klarade inte publikationen av att hantera sina skulder och lades ner förra året. Nu drivs den i annan regi, men det känns inte som samma sak.

Jag har också träffat grundaren Om Malik i några olika sammanhang och nyss fick jag möjlighet att intervjua honom. Han lämnade Gigaom under 2014 för att bli riskkapitalist på heltid och är bland annat aktiv i True Ventures investering i den svenska startupen Narrative.

Här finns intervjun.

I den säger han flera saker om varför startups ska tänka rationellt kring hur man blir värderad och att en hög värdering kan vara en fälla. Han säger också att en startup ska bygga värde, inte värdering. För det är väl ändå så att bara för att man är värt mycket på pappret är det inte alltid synonymt med att man levererar värde i samma utsträckning, något som ledde till en liten diskussion mellan entreprenörer på Twitter.

OmMalik_intervju_didigital

– Det här är inlägg tre av 100 i bloggutmaningen Blogg 100 (Ja, jag ligger lite efter, men det blir så ibland när livet kommer i mellan. Jag tänker dock inte ge upp än.)

 

Lämna en kommentar