Välj en sak och gör det bra.

Det är ett av Esther Dysons råd till entreprenörer i en video jag hittade från Vator.tv – inget nytt kanske, men det tål att upprepas och Esther Dyson kan vara värd att lyssna på. Hon är entreprenör, investerare, en känd kommentator kring den digitala utvecklingen och har investerat i företag som Flickr, Del.ic.ious och på senare tid 23andme (har ni inte hört talas om 23andme så kolla upp det).

Esther Dyson ger tre råd till entreprenörer i videon:

Lyssna – då tror folk att du är smart, om du pratar på utan att ha koll på vad de ska säga så kan du verka dum.

Gör en sak bra – istället för att göra fyra, fem halvdant.

Gör nya misstag – det är så du lär dig.

Och det gäller ju inte bara entreprenörer utan de flesta av oss. Lyssna in dig innan du pratar så har du mycket större möjlighet att få gehör när du väl har samlat på dig kunskaper genom att lyssna.

Att bli riktigt bra på en sak kan leda till framgång både för dig själv personligen och i en yrkesroll. En expertroll är ett allt vanligare sätt att profilera sig idag. Men att specialisera sig inom ett område hindrar ju inte från att ha en allmänt bred kunskap. Bredd genom djup är det 80-talisterna generellt verkar satsa på (läs om det här i en av mina artiklar om Generation Y).

Att göra misstag är svårt att acceptera. Det tycker i alla fall jag, men jag övar mig. Vi är ju trots allt bara människor och av alla misstag vi gör så lär vi oss något nytt.

Jag träffade Esther Dyson förra året på internetkonferensen SIME då jag intervjuade henne till Internetworld. Då berättade hon också lite om sina investeringar i företag som jobbar med rymdresor. Hon har under ett antal år anordnat en konferens för entreprenörer inom området och nu tränar hon för att själv åka upp i rymden. Träningen går att följa i hennes Flickr-flöde här! och på bloggen Esther Dyson’s Flight School. Verkar läskigt, men ändå lite spännande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: