Mitt 2010

Det har varit ett bra år. Visst är det mycket ibland, jag oroar mig för nära och kära och i vissa stunder känns det svårt. Men jag är ytterst medveten om att jag har det väldigt bra. Jag har en man jag älskar, familjemedlemmarna är friska, jag har fantastiska vänner och ett jobb jag tycker om. Jag har jobbat hårt och fått många nya möjligheter både på jobbet och utanför. Tidningen jag skriver för är mer relevant än någonsin. Och jag fortsätter att leva drömmen som journalist.

Varje år har jag tänkt att jag ska sammanfatta året som gått. I år har jag gjort det (självklart är inte allt med, men en del av det som har hänt under året).

Januari
Jag och Björn firar in det nya året i månljuset hos svärföräldrarna på västkusten.

Internetworld har kick-off och det nya året drar igång.

Arbetet med årets entreprenörslista, där tidningen utser Sveriges 25 vassaste webbentreprenörer, påbörjas.

Jag håller ett lunchseminarie på Svenska Dagbladet under rubriken ”Sociala medier – och sen då?”. Essensen av dragningen i korta drag var: tänk innehåll före kanal. När inte medierna längre äger distributionskanalerna handlar det om att tänka ut vad vi vill nå ut med och varför. Och i nästa steg välja vilken kanal som lämpar sig för vårt budskap. Inte bara ”vi måste vara på Facebook, Youtube och Twitter” utan varför vi måste vara där och vad vi ska göra där. Resonemang som jag har byggt vidare på under året och bland annat skrivit om på Internetworlds Digitala Affärer.

Jag påbörjar en ledarskapsutbildning en gång i veckan på kvällstid under åtta veckor där jag möter en grupp med personer från andra yrkesgrupper. Den var nyttig och gav perspektiv på andra och mig själv.

Februari
Jag skriver ett antal artiklar till nummer tre av Internetworld och intervjuar bland andra branschorganisationen Sveriges Kommunkationsbyråers nya vd Jessica Bjurström om digital kommunikation.

Kent har släppt en ny skiva och spelar i Annexet. Jag, Anette och Cia ser konserten som avslutas med favoriten ”Mannen i den vita hatten”.

Månaden rundas av med tjejhelg i Stockholm tillsammans med studiekamraterna från ekonomprogrammet i Växjö som träffas tre gånger om året. Den här gången går vi bland annat på vårsalongen på Liljevalchs och gör en spökvandring i Gamla stan.

Mars
Mitt allra första gudbarn Ruben döps och jag läser en dikt.

Gräv10 i Stockholm utspelar sig i Radiohuset. Jag träffar journalistvänner från andra delar av Sverige och går på intressanta seminarier. Bland annat ett med den amerikanska journalisten Erin Arvedlund som berättar om hur hon avslöjade Bernie Madoff många år innan hans svindlerier blev kända för världen.

Jag går på presskonferens för Sveriges Radios nya sajt och bloggar om den på Internetworlds Digitala Affärer under rubriken ”SR tänker på lyssnarna men missar besökarna”.

Internetworlds event Webbdagarna i Stockholm går av stapeln med fler deltagare än någonsin. Jag håller i e-handelspasset och livebloggar från dragningarna. Martin Edenström på Mkse.com undrar hur jag och Lisa Bjerre kan blogga så snabbt :).

Annika Lidne anordnar Disruptive Media Social Cash på Tekniska Muséet. Jag håller i en paneldiskussion om företagsbloggande.

Till tidningen studerar jag modebloggerskorna och skriver en artikel om hur ”du kan bli kundernas blogghjälte”.

April
Jag och mamma åker till Idre en helg och hälsar på min lillebror Jesper som jobbar på Pernilla Wibergs hotel.

På Internetworld pratar vi målgrupp och kommer fram till att tidningen åter ska bli mer guideorienterad.

Vännen Anna som bor i Oslo kommer och hälsar på tillsammans med sonen Karl.

Jag åker till Malmö för vännens Pias 30-årsfest och klär ut mig till häxa – känns inte som jag, men kul var det!

Maj
Arbetet med årets entreprenörslista är klart och vinnaren koras i nummer fem av Internetworld. Listan orsakar en del diskussioner främst för att vi utser entreprenörer vi tror kommer att lyckas, men som inte ännu inte har slagit igenom (vilket vi har gjort varje år).

Vännen Angelika och jag inleder våra regelbundna träffar. Våra samtal betyder mycket för mig.

Det tredje Geek Girl Meetup anordnas i Stockholm. Jag hjälper till med programmet och håller en dragning om att mäta i sociala medier.

Jag och Björn ser Flight of the Conchords på Circus. Mycket underhållande!

Juni
Vännerna Cecilia och Stefan gifter sig i Engelska kyrkan i Stockholm. Dagen efter bröllopet åker jag till San Francisco för den sjunde konferensen av Innovation Journalism Program på Stanford som jag själv deltog i 2007. Och för en veckas semester. Jag träffar gamla vänner, Fredrik och jag cyklar över Golden Gate Bridge till Tiberun och äter flera middagar på favoritrestaurangen The House. Vi intervjuar Niklas Lundblad på Google i Mountain View och det blir en artikel på webben och i nummer sju av Internetworld.

Jag håller ett föredrag om sociala medier för Talboks- och punktskriftsbibliotekets personal och gör en del research kring hur biblioteken använder sociala medier. Bland andra kontaktar jag Elin och Siska på Högsbo och Hisingens bibliotek som har jobbat aktivt i olika kanaler.

Midsommar firar jag och Björn med familjen och Anna, Hans och Karl på Kössö – ön i Göteborgs skärgård där familjen har ett sommarhus.

Mamma och jag rensar garaget hemma i föräldrarhemmet och slänger mycket. Skönt att få lite ordning i det gamla.

Juli
Jag turnerar runt bland släkten i Göteborg – träffar farfar på hemmet, umgås med farmor och morfar. Och hälsar på vännerna Anne och Staffan i Halmstad.

Den 10:e gifter sig Emma och Martin på Kallbadhuset i Malmö. Björn är toastmaster och håller ett väldigt fint tal om otvungen vänskap.

Resten av juli månad spenderar Björn och jag i Asien. Vi firar vår treårsdag i Seoul, åker vidare till Tokyo en vecka och sen till Peking. En fin resa som tyvärr avslutas med lite sjuka, men det är inget vi kommer minnas framåt.

Augusti
Arbetet på redaktionen drar igång igen. Internetworld åker på Kick-off, jag gör ”hemma hos”-reportage hos Google i Stockholm och skriver om mobila betalningar i e-handeln.

Jag åker till Sweden Social Web Camp, SSWC och gör en del jobb, träffar intressant folk och upptäcker återigen kraften i samvaron från sociala medier AFK.

Vännen Ellen fyller 30 och det firas med fest i Göteborg.

Utbildningen Publishing School startar på IDG där jag får möjligheten att konceptualisera ett tidningsprojekt från alla infallsvinklar. Utbildningen är en av de tre som startar och pågår under hösten och är ett led i att jag söker efter det vi så fint kallar ”nya utmaningar” och försöker nära behovet att utvecklas.

I slutet av augusti följer jag med Björn till New York och träffar San Francisco-vännen Greg som bor där numera.

September
Arbetet med Topp 100 – listan över Sveriges hundra bästa sajter pågår som bäst och de två jurydagarna infaller under samma veckor som vi åker till Webbdagarna i Göteborg och Stockholm. September är en intensiv månad.

Jag drar igång en sociala medier-grupp på IDG som jobbar med att utveckla sociala medier för de redaktionella projekten.

En helg i september åker jag, tillsammans med 30 kollegor från IDG, ut i Stockholms skärgård för IDG:s interna grupp- och ledarskapsutbildning ISOFE. Det blir två intensiva dagar där jag lär mig mycket om mig själv och om andra. Men ISOFE är inte slut där. Vi deltagare får i uppgift att driva ett projekt för företaget som ska redovisas i december.

Jag och Björn har fest för Stockholms-vännerna som slutar med att Morris står och berättar historier i köket och det blir en sen eller tidig kväll beroende på hur man ser det.

Jag börjar kursen Kvinnors ledarskap och undersökande journalistik på JMK och träffar för första gången de 13 kvinnor i ledande positioner inom media som har förändrat mig och som jag lärt mig väldigt mycket av under hösten.

Oktober
Utbildningarna fortsätter med inlämningar och kursdagar och på tidningen intervjuar vi vinnare till Topp 100.

Jag intervjuar Anna Settman, vd på Aftonbladet och entreprenören Douglas Roos som blir omslag i nummer nio och elva av tidningen.

Månaden avslutas med tjejhelg i Malmö.

November
Cheferna har semester under novemberlovet och jag råddar med Topp 100-numret.

Jag och Björn åker till Oslo och hälsar på Anna, hennes Hans och deras son Karl.

Fjärde Geek Girl Meetup äger rum i Stockholm. Jag jobbar mycket med programmet och vi har hela 45 talarpunkter. Nästan allt sänds live och GGM får mycket uppmärksamhet i medierna.

Vi utser Sveriges hundra bästa sajter på Café Opera. Redaktionen är på plats och twittrar och publicerar artiklar. Björn Falkevik och Robin Danehav sänder live. Dagen efter går jag på SIME och intervjuar en internationell Facebook-chef.

December
Månaden inleds med IDG:s julfest på Nalen som blir mycket lyckad! Internetworld får pris för bästa event för Webbdagarna.

På andra advent firar vi vännen Tinas 40-årsdag med glögg och bubbel.

Jag medverkar i programmet Tendens i Sveriges Radio P1 om videoklipp på nätet.

Kurserna fortsätter och mycket ska bli klart innan jul. ISOFE-projektet slutredovisas och förhoppningsvis kommer delar av det att gå skarpt.

Jag intervjuar Fredrik till min kurs på JMK om en bok kring män, kvinnor och ledarskap. Texten från det kommer nog här på bloggen senare.

Julen firar jag i Göteborg med familjen och det här skriver jag hos svärföräldrarna i Ljungskile. Cirkeln är sluten och året slutar där det börjar. Imorgon åker vi hem för att fira nyåret i Stockholm på fest hos goda vänner.

Gott nytt år!

Resteröd

Vinterlandskap i Resteröd, Ljungskile

2 reaktioner till “Mitt 2010”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: